Przepis i sposób przygotowania na: sernik z truskawkami
formę wykładam papierem do pieczenia.na dno układam słone krakersy.
oddzielam białka od żółtek.
białka wstawiam do lodówki.
żółtka ubijam z cukrem i c.waniliowym na puszystą masę,dodaję ser oraz kefir.
w misce ubijam śmietanę .
białka ubijam z dodatkiem szczypty soli.
do masy dodaję ubitą śmietanę i pianę z białek, wszystko delikatnie mieszam.
sernik piekę w temp.180 stopni przez 50 min. potem zmniejszam temp.do 150 i jeszcze 15 minut,zostawiam sernik w wyłączonym piekarniku przez około 2 godziny.
do garnka wlewam pół litra soku truskawkowego dodaję mrożone truskawki i na delikatnym gazie doprowadzam do wrzenia,kisiel rozrabiam w pół szklanki soku dodaję do gotujących się truskawek -zagotowuję ,jak kisiel zgęstnieje odstawiam .
sernik wyjmuję z piekarnika wkładam do lodówki na 2 godziny po tym czasie na wierzch kładę kisiel z truskawkami.
WAŻNE ! aby nie kłaść truskawek na ciepły sernik, najlepiej zrobić
wieczorem sernik a rano dokończyć.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!