Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 80 g
margaryna 80 g
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki
konfitura różana 250 g

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
masło 60 g
jajko 6 szt
cukier puder 300 g
kasza manna 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z różą i skórką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Spód:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki.
Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną.
Krok 1 - Sernik z różą i skórką pomarańczową foto
2
Masa serowa:
Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy.
Krok 2 - Sernik z różą i skórką pomarańczową foto
3
Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem.
Krok 3 - Sernik z różą i skórką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.05.2015 10:01
pysznie wygLĄDA
Agata3 25.05.2015 19:50
super sernik :)
as28 25.05.2015 16:01
wspaniały sernik
magda1976 25.05.2015 14:35
Róża i sernik to jest super połączenie!
VioletoweKucharzenie 25.05.2015 14:31
Dziękuję:-)
Monika-twin 25.05.2015 14:08
ładnie wyglda.
VioletoweKucharzenie 25.05.2015 13:57
Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak