Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą wzbogacony o polewę czekoladową
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy żółtka (białka odkładamy ) i szybko zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm lekko wysmarowanej tłuszczem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut .
Podpieczony spód wyjmujemy i nakładamy przygotowaną masę serową.
Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i nakładamy ubitą na sztywno piane z białek ( piana ma być taka jak na beze).Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy gotową polewą czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Masa serowa;
Ser z wiaderka przekładamy do miski , dodajemy żółtka ( białka odkładamy),cukier , mleko , olej oraz mąkę ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dać budynie śmietankowe.
Piana z białek;
Odłożone wcześniej białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ubijając.
Polewa;
Gotową polewę czekoladową wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy.
Można zrobić samemu polewę.