Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą
Ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno masło i pozostałe składniki.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Ser:
Do miski włożyć ser z wiaderka dodać cukier, dwa całe jajka i 4 żółtka. Zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
Ser wylać na ciasto.
Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 min, a następnie
wlać na ser białka ubite z cukrem na sztywną pianę. Piec ponownie około 15 minut.
Piana musi być przyrumieniona, ale żeby się nie zrobiła beza.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po pewnym czasie zaczną się na wierzchu ciasta pojawiać kropelki rosy.