Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
3 szklanki -
cukier
1 szklanka -
masło lub margaryna
1 kostka -
jajko
2 szt. -
kakao
3 duże łyż. -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa serowa:
-
twaróg zmielony
1 kilogram -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mąka ziemniaczna
1 duża łyż. -
jajko
4 sztuki -
cukier
1.5 szklanki -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
śmietana kwaśna
2 duże łyż. -
rodzynki sułtańskie
100 g
Polewa:
-
czekolada deserowa
200 g -
masło
40 g -
śmietanka 30%
50 ml
Dodatkowo:
-
wiórki kokosowe
3 duże łyż.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto dokładnie i szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać porcjami ser, śmietanę, a na koniec budyń śmietankowy oraz rodzynki oprószone w mące.
Całość dokładnie wymieszać (zmiksować).
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na dwie części, większą i mniejszą.
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na ciasto rozłożyć ser i na górę zetrzeć na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć polewę czekoladową, a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej dodając masło i kremówkę.
Cukru dodajemy do smaku według uznania. Polewę możemy kupić gotową.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się