Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami w cieście kakaowym
Tradycyjny sernik w cieście kakaowym. Świetne połączenie delikatnej masy serowej z ciastem o smaku kakao. Sernik oblany jest polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi.
Składniki na ciasto kakaowe dokładnie i szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, następnie dodawać porcjami ser, śmietanę, a na koniec budyń śmietankowy oraz rodzynki oprószone w mące.
Całość dokładnie wymieszać (zmiksować).
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na dwie części, większą i mniejszą.
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na ciasto rozłożyć ser i na górę zetrzeć na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć polewę czekoladową, a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej dodając masło i kremówkę.
Blacha o wielkości 25x35 cm lub podobnych wymiarów.