Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ricotty Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ser ricotta 1,5 kg
jajko 6 szt
cukier 1 szk
budyń waniliowy 2 op

dodatkowo

lukier biały 3 łyżki
kolorowa posypka 3 łyżki różowej waflowej

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ricotty Zewy

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i wymieszać.
Następnie dodać ricottę, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, część dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie a potem dodać resztę piany i znów delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa obręcz i ceramiczny spód ) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
Wyłożyć do formy masę i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 80 minut.
Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wstawić do lodówki.
Gdy się zetnie polać wierzch cienką warstwą lukru i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.01.2017 20:27
kusi wyglądem i smakiem
ZEWA 28.01.2017 19:18
Bardzo dziękuję. Upiekłam go po zapytaniu co zrobić z ricotty. Część osób zaproponowała sernik. Upiekłam więc i jest pyszny. Okazało się, że miałam 1,5 kg ricotty, więc sernik nie za niski. I pewnie będę piekła częściej taki bo jest super delikatny.
Aleksandra/Olcia 28.01.2017 17:36
pyszny serniczek
Marta Ryżek-Kalkowska 28.01.2017 16:25
Pyszny serniczek .
RenataZ-et 28.01.2017 16:11
bardzo apetyczny :)
agaK. 28.01.2017 15:50
Wygląda jak z bajki:)
cukiereczek 28.01.2017 15:32
serniczek mniam
Wiesława1 28.01.2017 14:18
Pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak