Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z polewą krówkową.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
kakao 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa serowa

ser na sernik 1 kg
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki

Polewa

cukierki krówki 30 dag
mleko 4 łyżki

Dodatkowo

mąka krupczatka do posypania stolnicy
orzeszki ziemne niesolone 10 dag
orzechy włoskie połówki 10 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ser użyłam gotowy w wiadereczku, można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z polewą krówkową.

Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory udało mi się upiec. Każda warstwa jest bardzo pyszna, idealnie kruche ciasto przygotowane z mąki krupczatki, delikatna i puszysta masa serowa, a na koniec polewa z każdemu znanych krówek, całość udekorowana orzechami. Do tego filiżanka pysznej kawy...

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.

4. Wystudzony sernik kroimy tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.

5. Polewa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. wrzucamy krówki w gotujemy aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.

6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekorujemy nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekorujemy orzechami.

7. Tak przygotowany sernik jest gotowy do podania.

8. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.06.2017 09:00
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 14:07
Smakowity i kuszący sernik.Wygląda zachęcająco.;)
Diana Rusiłowicz 27.01.2017 00:34
Pyyychota!
Babeczka35 16.01.2017 07:28
Dziękuję;)
Renataj 15.01.2017 21:13
Apetyczne ciasto:)
Wiktoria29 15.01.2017 18:13
aż ślinka cieknie
Babeczka35 15.01.2017 17:45
Dziękuję;)
Babeczka35 15.01.2017 17:45
Już częstuję:)
halina17 15.01.2017 16:36
Smaczny sernik
Urszula Świeca 15.01.2017 16:28
Pyszny sernik.))
dodi 15.01.2017 15:56
apetycznie wygląda
benka 15.01.2017 15:39
Właśnie zrobiłam sobie kawę, poproszę o kawałeczek :)
RenataZ-et 15.01.2017 14:45
przepiękny!
cukiereczek 15.01.2017 14:45
kusi taki sernik
agnieszka214 15.01.2017 14:24
Kuszaco wygląda
Bernadeta1 15.01.2017 14:15
pysznie się prezentuje
MonikaW 15.01.2017 14:06
Zapisałam przepis
Krystyna32 15.01.2017 14:02
apetyczne ciasto
Babeczka35 15.01.2017 13:21
Dziękuję i zapraszam:)
Franciszek 15.01.2017 12:45
super do kawy
anka1988 15.01.2017 11:55
smaczne ciacho
Patrycja33 15.01.2017 11:42
wspaniały serniczek:)
Janina 15.01.2017 11:03
Świetny serniczek:))
Edith85 15.01.2017 10:38
Pyszności ;)
gosia56 15.01.2017 10:36
na pewno pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak