Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pierniczkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 300 gram
cukier puder 200 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
ser zimielony 1 kg
cukier 250 gram
jajko 8 sztuk
margaryna 250 gram
budyń śmietankowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia pól łyżeczki
bakalie
pierniczki 200 gram
ser

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pierniczkami

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę.

Mak:
Mak sparzyć i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mak, proszek do pieczenia i bakalie. Na końcu wymieszać z ubitymi białkami.


Ser:
Margarynę urzec z cukrem , dodać żółtka, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać z ubitymi białkami.

Wyłożenie:
Ciasto rozwałkować przełożyć do blachy wylać masę makową, 1/2 masy serowej, pookładać pierniczki i wylać resztę masy serowej.
Piec ok 1h 30 minut w temp 160-170 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 20.02.2013 15:28
rewelacja!!!!
Justyna92 19.02.2013 23:40
W tym przepisie nie ma galaretki
Rafał3 19.02.2013 22:36
uwielbiam ciasta z galaretka
Boska_Agatka 19.02.2013 22:18
ekstra
tomek18 19.02.2013 21:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak