Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 22 cm, spód

Bułka tarta klasyczna Prymat 100 gram
masło 50 gram
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta

Masa

twaróg zmielony 500 gram
jajko 3 sztuki
cukier 100 gram
budyń śmietankowy 2 łyżki
masło 150 gram

Porada

Sernik jest aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Na patelni lub w rondelku należy roztopić masło, wsypać bułkę tartą, cukier oraz sól.
Całość mieszać do momentu delikatnego zarumienienia się bułki i następnie wklepać (ugniatając) w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej  foto
2
Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
Ostudzić.
Krok 2 - Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej  foto
3
W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z twarogiem oraz proszkiem budyniowym.
Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej.
Krok 3 - Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej  foto
4
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku (posiadam gazowy) przez około 80-90 minut w 160 stopniach.
Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce.
Udekorować według uznania.
Krok 4 - Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:43
Ciasto na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak