Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z mleczną konfiturą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko skondensowane 400 g
ciastka 12 sztuk
serek mascarpone 250 g
czekolada mleczna 125 g
śmietana 30% 1 łyżka
jajko 2 sztuki
margaryna 30 g
cukier waniliowy 20 g
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z mleczną konfiturą

Puszkę mleka skondensowanego wstawić do szybkowaru z wodą na 3/4 puszki. Gotować 30 minut od chwili, gdy zawór zacznie gwizdać.
Ostudzić puszkę, potem otworzyć.
Pokruszyć ciastka i wymieszać ze stopioną margaryną.
Przełożyć do 4 miseczek dobrze ubijając.
Na to dać po łyżce mleka z puszki.
Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, dodać mascarpone.
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Wymieszać razem i wyłożyć do miseczek.
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej, poza ogniem dodać śmietanę.
Wylać to do miseczek, wygładzić.
Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak