Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z migdałami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
mąka pszenna
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z migdałami

Kroki postępowania

1
CIASTO
1,5 szklanki maki pszennej
125 g margaryny
50 g cukru kryształ
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy instant

MASA SEROWA:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
125 ml oleju
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe

PIANA:
8 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo; migdały tarte około 150 g.

MASA BUDYNIOWA:
500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny
5 łyżek cukru kryształ.

Dodatkowo :
płatki migdałowe i cukierki michałki.
Krok 1 - Sernik z migdałami foto
2
Wkładamy margarynę ,cukry ,proszek do pieczenia i żółtka do miski.
Krok 2 - Sernik z migdałami foto
3
Składniki na ciasto zagniatamy
Krok 3 - Sernik z migdałami foto
4
i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę średniej wielkości 23x32 cm.
Krok 4 - Sernik z migdałami foto
5
Posypujemy je kawą instant
Krok 5 - Sernik z migdałami foto
6
Masa serowa: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę.
Krok 6 - Sernik z migdałami foto
7
Wylewamy na starte ciasto.
Krok 7 - Sernik z migdałami foto
8
Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej.
Krok 8 - Sernik z migdałami foto
9
Ubijamy piane .
Krok 9 - Sernik z migdałami foto
10
Przykrywamy kopczyki pianą wymieszaną z dodatkami. Lekko ja wyrównujemy. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut.
Krok 10 - Sernik z migdałami foto
11
Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go.

Robimy masę budyniowa .
Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .
W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka.
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .
Krok 11 - Sernik z migdałami foto
12
Wykładamy na zimny sernik.
Krok 12 - Sernik z migdałami foto
13
Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada .
Chłodzimy w lodówce.
Krok 13 - Sernik z migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 08.04.2015 13:13
uwielbiam różnego rodzaju serniki:)
misia53 14.06.2014 23:58
takim serniczkiem też się zadowolę
adelajda 24.09.2013 16:47
Wszystkie serniki bardzo lubię :)
caralajna 23.09.2013 07:43
pyszny sernik
Wacław 04.09.2013 15:04
ale kusisz swoimi łakociami :-)
olkaaa 02.09.2013 10:20
uwielbiam sernik
anemon 02.09.2013 08:10
Bardzo lubię migdały, więc w serniku będą mi bardzo smakowały.
romanrafal
romanrafal 01.09.2013 08:22
rewelacyjny jak wszystkie twoje wypieki
IZABELA29 01.09.2013 00:35
próbujcie ,próbujcie..:0
misia53 31.08.2013 00:38
koniecznie muszę taki zrobić , chyba dziś nie zasnę....
ben-ka 30.08.2013 20:50
Ależ pyszności!!!
Katarzyna/kate1980 29.08.2013 20:06
świetnie wygląda
Barbara777 29.08.2013 19:47
idealny sernik:)
halina17 29.08.2013 17:01
Pyszny sernik , uwielbiam serniki.
V_kuchareczka 29.08.2013 16:44
pyszny serniczek
wyattearp 29.08.2013 14:43
uwielbiam serniki
Monika58 29.08.2013 14:39
wspaniałe ciasto
pierniczkowo 29.08.2013 14:08
z migdałami jeszcze nie robiłam, ostatnio robiłam tradycyjny sernik wiedeński :)
Hanna5 29.08.2013 13:53
z migdałami rewelacja!
mysza75 29.08.2013 12:37
pyszności do kawy :-) sama bym zjadła
Konczi 29.08.2013 11:25
uwielbiam takie serniki
Renata 29.08.2013 10:35
mniam serniczek
Agnieszka-87-25 29.08.2013 09:14
wspaniały sernik
usmiech 29.08.2013 09:02
bardzo smaczne
Janina 29.08.2013 08:42
Uwielbiam serniczki, ten też jest pyszny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak