Sernik z masą orzechową

Sernik z masą orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    8 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka

Wkładka serowa

  • ser biały

    80 dkg
  • cukier puder

    30 dkg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • margaryna

    15 dkg
  • kakao

    2 łyżki

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    20 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    20 dkg
  • jajka

    3 szt
  • margaryna

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec dajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Wkładka serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie ser zmielony albo gotowy z wiaderka, mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do sera, a na koniec dajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy. Ser wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.

Masa orzechowa: mleko zagotowujemy i zaparzamy nim zmielone orzechy. Jajka ubijamy z cukrem na parze, jak się dobrze zaparzą to zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę stopniowo dodajemy przestudzone jajka, a potem zaparzone i wystudzone orzechy.

Przekładamy: biszkopt smarujemy połową masy orzechowej, dajemy wkładkę serową, smarujemy druga połową masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

01.07.2014 08:27
lubię serniki z taką masą

msmariusz

13.05.2014 23:23
apetycznie, chętna w kolejce jestem na wypróbowanie

Janina

13.05.2014 21:57
Pyszności;)

agnieszka214

13.05.2014 17:38
takie ciacho jest pycha

bietka

13.05.2014 16:14
bardzo sie cieszę, że podoba się wam moje ciasto :)

gosia56

13.05.2014 15:58
Na pewno pyszny sernik;)

Marta1986

13.05.2014 14:40
pyszne mniam

Jadwiga/Jaga85

13.05.2014 14:37
Rewelacyjne ciasto!!

Ada-Gaba

13.05.2014 14:35
ale pysznosci, poproszę kawałeczek :)

pajbek

13.05.2014 13:52
Pyszny kawałek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat