Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik z chrupiącymi ziarnami słonecznika i masą kajmakową wprost rozpływa się w ustach!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • słonecznik ziarna

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta

Na ser:

  • twaróg

    1 kilogram
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olej

    0.5 szklanki

Na masę kajmakową:

  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • masło 82%

    100 gramów
  • słonecznik ziarna

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.

Spód:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Masa serowa:
Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masa kajmakowa:
Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat