Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników.

Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    250 g
  • masło

    270 g
  • jajko

    3 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier drobny

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • marcepan

    200 g
  • likier adwokat

    60 ml
  • twaróg

    500 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • płatki migdałowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
170 g masła roztopić.
Czekoladowe herbatniki rozdrobnić w blenderze.
Krok 2 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Do herbatników dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Tak przygotowane ciastka wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Tortownicę wyłożyć papierem żeby masło nie wyciekło.
Krok 4 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Przygotować masę marcepanową 40 ml likieru z białej czekolady.
Jeśli nie mamy takiego likieru,to możemy go zastąpić adwokatem.
Krok 5 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Masę marcepanową dokładnie wymieszać z likierem.
Krok 6 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem pudrem.
Krok 7 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Do ubitych jajek dodać masę marcepanową.
Krok 8 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 9 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Następnie dodać twaróg i śmietanę.
Krok 10 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Miksować kilka minut.
Krok 11 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Masę serową wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 12 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Upieczony sernik pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin.
Krok 13 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Kiedy sernik wystygnie zrobić polewę.
Roztopić 100 g masła.
Dodać kakao,cukier drobny i 20 ml likieru z białej czekolady.
Krok 14 - Sernik z marcepanem i likierem z białej czekolady na spodzie z czekoladowych herbatników. foto
Wystudzony sernik ozdobić polewą i płatkami migdałów :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kikiriki 09.07.2014 09:17
kusisz tymi pysznościami :)
norweska20 12.03.2014 09:05
rewelacyjny serniczek
migotka28 11.03.2014 22:45
apetyczny serniczek
anemon 11.03.2014 07:26
Smaczne połączenie smaków.
Janina 10.03.2014 10:09
Wspaniały serniczek, pycha;)
V_kuchareczka 09.03.2014 21:30
wspaniały sernik
idealme 09.03.2014 21:17
nie przepadam za marcepanem, ale na taki sernik bym się skusiła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat