Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3 łyżki
margarna Kasia 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 łyżka

masa makowa

masa makowa puszka 820 gram
jajko 4 sztuki
margaryna kostka 1/2 kostki

masa serowa

twaóg śmietankowy do sernków 1 kg
jajko 4 szt
cukier puder 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 szt
margaryna kostka 3/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z makiem

Ciasto:
Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto, schłodziłam w zamrażarce.

Masa makowa:
Margarynę rozpuściłam, wystudziłam.
Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę makową a na koniec rozpuszczoną margarynę.

Masa serowa:
Margarynę rozpuściłam , wystudziłam.
Białka ubiłam z cukrem pudrem, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę serową , margarynę i na koniec budyń.

Blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód dałam potarkowane na grubych oczkach kruche ciasto, na to wylałam masę makową a na koniec masę serową. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,20 h - najlepiej do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 07.05.2015 22:13
smaczne ciasto
Małgorzata9 01.05.2014 20:54
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak