Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami.
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wsyp na stolnicę, dodaj pokrojoną margarynę posiekaj składniki nożem. Na koniec dodaj żółtka i szybko wyrób gładkie ciasto
( ciasto nie powinno lepić się do rąk) Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na min. 30 minut.
Masa serowa:
Żółtka oddziel od białek. W rondlu stopić masło. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, łączymy z serem, dodajemy stopione masło, olejek cytrynowy wsypujemy budyń. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, potem w dość grube plastry.
Blachę ( 25cm x 35cm.) smarujemy i posypujemy bułką tarta. 3/4 ciasta wykładamy na blachę, na ciasto wykładamy masę serowa i na górę układamy plastry jabłek. Ubijamy pianę z 6 białek ( pozostałych od ciasta) pod koniec ubijania dodajemy cukier i kisiel cytrynowy ( bez cukru) Ubitą pianę wylewamy na jabłka. Z pozostawionego 1/4 ciasta robimy kruszonkę.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego.