Sernik z jabłkami pod puszystą pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg (u mnie w kostkach)
  • margaryna

    200 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier puder

    6 łyżek
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • aromat pomarańczowy

    kilka kropli

Pianka

  • śmietana 30%

    330 ml (1 kubek)
  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • gorąca woda

    2,5 szklanki

Dodatkowo

  • czekolada deserowa

    1 tabliczka
  • jabłka

    2-3 sztuki
  • cynamon

    szczypta
  • pomarańcza

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszam w robocie kuchennym, przekładam na stolnicę i zagniatam.
Krok 2 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Ciasto rozwałkowuję i wylepiam nim tortownicę o średnicy 25cm (natłuszczoną i oprószoną bułką tartą) - dno i ścianki.
Krok 3 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Twaróg (u mnie w kostkach) - przeciskam trzykrotnie przez praskę.
Krok 4 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Jajka ucieram najpierw z cukrem pudrem, potem dodaję miękką margarynę.
Krok 5 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Przelewam ubitą masę do sera, dodaję kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz budynie i wszystko razem miksuję.
Krok 6 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Masę serową przekładam do tortownicy i równomiernie rozprowadzam. Obrane jabłka kroję na wąskie kawałki, układam na cieście i lekko wciskam - wierzch jabłek posypuję cynamonem. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 1,5 godz. w temp. 150-160st. C. Pozostawiam przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Krok 7 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ale ścięty - najlepszy jest nieprzepieczony.
Krok 8 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i pozostawiam do tężenia. Zimną śmietankę ubijam, kiedy zacznie gęstnieć - dodaję tężejące galaretki i miksuję, aby napuszyć masę.
Krok 9 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
Piankę wykładam na jabłka, równomiernie rozprowadzam i wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i pomarańczą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 06.04.2016 10:52
przepiękny sernik
Jadwiga/Jaga85 04.04.2016 19:52
pyszny serniczek
adelajda 04.04.2016 17:15
WOw jaki pyszny :)
IZABELA29 04.04.2016 10:50
takie serniki bardzo lubie
Malinka 04.04.2016 09:03
Bardzo apetyczny sernik!
RenataZ-et 04.04.2016 08:49
przepyszny wypiek :)
Krystyna32 04.04.2016 08:40
wygląda pysznie
Krzysztof15 04.04.2016 07:37
super wyglada
Stenka 03.04.2016 21:00
smakowicie wygląda
Mama niejadka 03.04.2016 19:52
Pyszny serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat