Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami pod puszystą pianką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 1/2 kostki
kwaśna śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg (u mnie w kostkach)
margaryna 200 dag
jajko 4 sztuki
cukier puder 6 łyżek
budyń waniliowy 2 opakowania
aromat pomarańczowy kilka kropli

Pianka

śmietana 30% 330 ml (1 kubek)
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
gorąca woda 2,5 szklanki

Dodatkowo

czekolada deserowa 1 tabliczka
jabłka 2-3 sztuki
cynamon szczypta
pomarańcza 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami pod puszystą pianką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszam w robocie kuchennym, przekładam na stolnicę i zagniatam.
Krok 1 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
2
Ciasto rozwałkowuję i wylepiam nim tortownicę o średnicy 25cm (natłuszczoną i oprószoną bułką tartą) - dno i ścianki.
Krok 2 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
3
Twaróg (u mnie w kostkach) - przeciskam trzykrotnie przez praskę.
Krok 3 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
4
Jajka ucieram najpierw z cukrem pudrem, potem dodaję miękką margarynę.
Krok 4 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
5
Przelewam ubitą masę do sera, dodaję kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz budynie i wszystko razem miksuję.
Krok 5 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
6
Masę serową przekładam do tortownicy i równomiernie rozprowadzam. Obrane jabłka kroję na wąskie kawałki, układam na cieście i lekko wciskam - wierzch jabłek posypuję cynamonem. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 1,5 godz. w temp. 150-160st. C. Pozostawiam przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Krok 6 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
7
Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ale ścięty - najlepszy jest nieprzepieczony.
Krok 7 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
8
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i pozostawiam do tężenia. Zimną śmietankę ubijam, kiedy zacznie gęstnieć - dodaję tężejące galaretki i miksuję, aby napuszyć masę.
Krok 8 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto
9
Piankę wykładam na jabłka, równomiernie rozprowadzam i wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i pomarańczą.
Krok 9 - Sernik z jabłkami pod puszystą pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.04.2016 10:52
przepiękny sernik
Jadwiga/Jaga85 04.04.2016 19:52
pyszny serniczek
adelajda 04.04.2016 17:15
WOw jaki pyszny :)
IZABELA29 04.04.2016 10:50
takie serniki bardzo lubie
Malinka 04.04.2016 09:03
Bardzo apetyczny sernik!
RenataZ-et 04.04.2016 08:49
przepyszny wypiek :)
Krystyna32 04.04.2016 08:40
wygląda pysznie
Krzysztof15 04.04.2016 07:37
super wyglada
Stenka 03.04.2016 21:00
smakowicie wygląda
Mama niejadka 03.04.2016 19:52
Pyszny serniczek
Wiktoria29 03.04.2016 19:45
ciekawy pomysł
iziona 03.04.2016 19:20
Oj, ale apetyczne :)
MAR3STA 03.04.2016 19:12
Pyszny deser
wyattearp 03.04.2016 18:36
musi być pyszny
Beatris 03.04.2016 17:39
Serniczek wygląda bardzo smakowicie:)
KORAL 03.04.2016 16:46
Wspaniała prezentacja :)
Bernadeta1 03.04.2016 16:40
prezentuje się rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Habibi 03.04.2016 16:29
Bardzo mi się spodobał :)
Czyki 03.04.2016 15:41
Ale pyszności super:)
Grazyna0211 03.04.2016 15:15
super sernik
Aleksandra/Olcia 03.04.2016 14:45
mnaim mnaim
Franciszek 03.04.2016 14:30
pyszny do kawy
agnieszka214 03.04.2016 13:46
Serniczek jak zawsze pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak