Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami
Zagnieść ciasto , zapakować w folię i schłodzić ok. 60 minut.
Nadzienie.
Zetrzeć skórkę z wyparzonej cytryny i wycisnąć sok.
Sokiem skropić plasterki jabłek.
Jajka rozbiś oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Serki ,śmietanę i resztę składników wymieszać robotem, potem już ręcznie delikatnie wmieszać ubite białka.
Blaszkę wysmarować tłuszczem posypać bułką.
Ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć połowę jabłek, przykryć masą serową, a na niej ułożyć pozostałe jabłka.
Piec ok. 50-60 minut w 180 C. Po ostudzeniu wysmarować podgrzanym dżemem. Udekorować połówkami migdałów.