Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
jabłka 1 kg
masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier puder 8 łyżek
jaja 2 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
składniki na masę serową:
masło lub margaryna 1/4 kostki
cukier puder 8 łyżek
jaja 2 szt.
budyń 1 łyżeczka
śmietana 1/4 szklanki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
aromat 1 szt.
ser biały 25 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Krok 1 - Sernik z jabłkami foto
2
Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie) , masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko) , śmietanę, budyń i ser. Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować.
Krok 2 - Sernik z jabłkami foto
3
Położyć na jabłkach, posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 35 minut.
Krok 3 - Sernik z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 15.01.2014 21:00
dobry sernik
Olga_SK 15.01.2014 19:58
Niezłe ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak