Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 20 dag
margaryna 20 dag
cukier kryształ 0,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
jajko 3 szt
żółtko jajek 3 szt
kwaśna śmietana 3 łyżki
budyń waniliowy 1 op
twaróg 1 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

Mąkę z proszkiem przesiewamy i szybko zagniatamy z cukrem kryształem, jednym żółtkiem , jednym całym jajkiem i margaryną. Powstałe ciasto przekładamy na blaszkę.Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy na cieście.Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z pudrem i czterema żółtkami. Porcjami dodajemy twaróg oraz proszek budyniowy i śmietanę. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Dekorujemy według uznania - ja wybieram kwaskowe jabłka i gotowe ciasto polewam obficie słodkim lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 20.03.2013 23:49
musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak