Sernik z granatem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sera na sernik

    80 dkg
  • cukier puder

    15 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • granat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady umieszczamy w misie miksera i miksujemy nie za długo,tylko do połączenia sie składników.Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany ser wykładamy do foremki i pieczemy w kąpieli wodnej tzn.foremkę z serem umieszczamy w większej foremce wypełnionej do połowy wodą ( u mnie foremka z serem była wyłożona folią aluminiową żeby zabezpieczyć ser przed dostaniem się wody podczas pieczenia)

Pieczemy pierwsze 10 min w 180°C a następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 50 min.

Po upieczeniu i przestudzeniu sernika wkładamy go na około 4-5 godz do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy "ziarenkami" owocu granata.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmors 04.10.2013 07:21
ciekawy serniczek
Bernadeta1 25.09.2013 10:41
uwielbiam serniczki a takiego nie jadłam
joanna30 04.06.2013 18:37
Uwielbiam serniki a ten wygląda smakowicie :)
iziona 04.06.2013 13:53
Na zdjęciu widać, że musi być pyszny
Kulinarna Ja 04.06.2013 10:41
o jejku ale pyszności!!!
LoLa 04.06.2013 10:32
wygląda rewelacyjnie
Barbara13 04.06.2013 10:19
Ewa msewska ziarenka troszkę spadają ale nie dużo,można czymś polać jeżeli ktoś chce,ja tak eksperymentowałam bo niałam ochotę na coś delikatnego i owocowego i takie właśnie było to ciasto :)
gosia1988 04.06.2013 09:37
smakowicie wygląda, chętnie bym skosztowała kawałek :)
Ewa104 04.06.2013 09:18
Wygląda pysznie.Tylko,czy te ziarenka nie spadają podczas krojenia czy też jedzenia? Może najpierw czymś delikatnie polać ten serniczek,czy nie ma takowej potrzeby?
kasienka23 04.06.2013 09:05
świetny deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat