Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z figami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 gram
masło 70 gram

Sernik

twaróg zmielony 1 kilogram
jajko 4 jajka
mleko kokosowe 250 mililitr
cukier 220 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie

Polewa

czekolada gorzka 50 gram
mleko 3 łyżka
masło 2 łyżeczka

Dodatkowo

figi 6 sztuka
miód płynny 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z figami

Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Ciastkami wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mleczko kokosowe i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi figami i polać płynnym miodem. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać boki sernika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.10.2017 11:40
:) Dziękuję
Ola1984 11.10.2017 11:40
Dziękuję :)
jejkuchnia 10.10.2017 16:37
Niebiański!
norweska20 09.10.2017 23:38
cudo :) wykonanie genialne ....apetyczne ujęcie =chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak