Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dynią i orange curd
Składniki orange curd wymieszać (najlepiej w żaroodpornej misce), miskę ustawić na ganku z gotującą się wodą, mieszać, aż krem zgęstnieje (temp nie może być za wysoka, aby jajka się nie zsiadły), przecedzić przez drobne sitko, ostudzić.
Twaróg zmielić trzykrotnie, wymieszać z musem z dyni i budyniem (proszek), ciągle miksując dodawać po jednym jajku (jeśli masa okaże się za mało słodka - dosłodzić).
Ciasteczka zmiksować z imbirem na proszek, dodać stopione i ostudzone masło i pestki dyni, wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy i włożyć do lodówki do stężenia.
Na spód wlać masę serowo - dyniową. Piec ok 40 - 50 min w temp 170 st.
Na ostudzony sernik wlewamy orange curd i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc (min 3h).