Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z czekoladową nutką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na spód

herbatniki 15 dkg

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
masło lub margaryna 25 dkg
jajko 7 szt
cukier puder 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
aromat rumowy 1 fiolka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 5 łyżek
rodzynki 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czekoladową nutką

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka jaj, aromat i ucieramy dalej. Wykładamy mielony twaróg (może być z wiaderka), łączymy z utartą masą mieszając. Wsypujemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wyrabiamy masę, pod koniec dodając wcześniej sparzone i odciśnięte rodzynki. Białka jaj ubijamy na sztywna pianę (można dodać nieci cukru pudru do ubijania) i łączymy z wcześniej przygotowaną masą.
Prodiż smarujemy margaryną i posypujemy bułka tarta lub pokruszonymi herbatnikami i dno wykładamy ciastkami. (Jeśli pieczemy w piekarniku, to samo czynimy z blachą).
Do prodiża wylewamy około połowę masy serowej. Do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy. Masę z kakao wylewamy fantazyjnie na masę białą znajdującą się w prodiżu.
Pieczemy sernik około godzinę. Do pieczenia sernika powinien byc prodiż, który piecze od dołu i od góry jednocześnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak