Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ciastem i malinkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj upiekłam dla moich bliskich sernik na cieście z dodatkiem świeżych malin. Sernik bardzo smaczny i szybko znikł ze stołu.

Składniki:

mąka 250 gramów
masło 120 gramów
cukier puder 50 gramów
proszek do pieczenia 0.5 szczypty
jajko 1 sztuka

Masa serowa:

ser biały 800 gramów
cukier 150 gramów
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietana 18-procentowa 2 łyżki

Dodatkowo;

maliny świeże 150 gramów

Porada

Rada; Po upieczeniu jeszcze ciepły sernik objechać dookoła nożem,wtedy sernik nam się nie zapadnie w środku, góra sernika będzie równa.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ciastem i malinkami

Zimne masło posiekać nożem z mąką cukrem pudrem oraz odrobiną proszku do pieczenia.
Dodać jajko i zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce około 30 minut.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować lekko tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem.
Nakłuć widelcem.
Masa serowa;
Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do sera dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz budyń - wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Na przygotowane ciasto rozłożyć masę serową. Na ser ułożyć świeże malinki, wcisnąć je lekko w masę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50-60 minut. Po upieczeniu wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:54
Jest znakomity.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak