Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą
Kroki postępowania
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.
Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony studzimy.
Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłody by polewa zastygła.