Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-pysz-ny!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    225 gramów
  • masło

    150 gramów
  • cukier

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg półtłusty

    750 gramów
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • cukier

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • brzoskwinie

    6 sztuk
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto

Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

Masa serowa

Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.

Pieczenie

Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.

Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat