Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
cukier 6 łyżek
cukier wanilinowy 2 opakowania
masło 350 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 6 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 300 g
brzoskwinie w puszce 1 puszka
twaróg 1,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

Ciasto:
400g mąki pszennej
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany

masa serowa:
1,5 kg twarogu półtłustego mielonego
6 jajek
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
150 g masła
300 g cukru

dodatkowo
1 puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie ze sobą i wyrobić ciasto. Gdy już będzie wyrobione odciąć 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Całe jaja utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną margarynę. Całą miksturę wlać do sera, dodać budyń i delikatnie i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyłożyć na dnie blachy i wylać połowę masy serowej. Kolejno ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą częścią masy serowej. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna43 29.12.2012 16:18
Dziękuję za słowa uznania
czekoladka_m 28.12.2012 19:41
poproszę kawałeczek:)
halina17 28.12.2012 19:17
Smaczny sernik.
gottrina 28.12.2012 17:33
smakowity
kasiaw 28.12.2012 17:21
pyszny serniczek
Marta1986 28.12.2012 17:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak