Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie
400g mąki pszennej
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa serowa:
1,5 kg twarogu półtłustego mielonego
6 jajek
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
150 g masła
300 g cukru
dodatkowo
1 puszka brzoskwiń
Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie ze sobą i wyrobić ciasto. Gdy już będzie wyrobione odciąć 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Całe jaja utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną margarynę. Całą miksturę wlać do sera, dodać budyń i delikatnie i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyłożyć na dnie blachy i wylać połowę masy serowej. Kolejno ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać pozostałą częścią masy serowej. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni.