Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
Całe jajka dość krótko ucieramy z cukrem, dodajemy masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając. Masy serowej staramy się nie "napowietrzać" długim ubijaniem.
Brzoskwinie osączamy i kroimy na mniejsze części. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną część ciasta i zcieramy na tarce (duże oczka) na spód formy. Delikatnie ugniatamy ręką do dna. Radziłabym podpiec nawet 5-10 minut spód pod sernik, ponieważ u mnie znalazło się trochę surowego ciasta pod masą serową. Tak więc dopiero na podpieczony spód wykładamy masę serową, a na niej układamy brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na wierzch zcieramy na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Pieczemy około 1 h w temperaturze 180ºC. Sernik jest najlepszy na drugi dzień pozostawiony w lodówce lub w chłodnym miejscu.