Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna

    1,5 kostki
  • jajka

    7 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • ser do sernika

    725 g
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier puder

    1 1/4 szklanki
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami foto
Mąkę pszenną i 2 łyżki ziemnaczanej przesiać. Dodać 1 kostkę margaryny pokrojonej na kawałki, proszek do pieczenia i 5 żółtek. Całość zagnieść. Podzielić w proporcji 2/3 i 1/3 zawinąć w folię i włożyć na 1 godz do lodówki.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami foto
0,5 kostki margaryny na masę serową utrzeć po trochu dodając cukru. Gdy masa będzie puszysta dodajemy ser i ucieramy mikserem, dodajemy budynie, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 jajka. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jednolita.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami foto
Teraz ubijamy na sztywno 5 białek z odrobiną soli. Gdy będzie robić się sztywne, porcjami dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru.
Krok 4 - Sernik z brzoskwiniami foto
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta i nakłuwamy je kilkakrotnie widelcem. Wylewamy masę serową. Brzoskwinie kroimy na paseczki i układamy na masie. Wykładamy bezę i na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 1 godz.

Po wystudzeniu należy zrobić lukier z cukru pudru i wody i polać nim ciasto. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna23 28.02.2013 20:01
z brzoskwiniami pycha
agogo2 10.01.2013 15:49
pyszny serneczek
mm 04.01.2013 20:03
z brzoskwiniami najlepszy :)
Bernadeta1 30.12.2012 17:33
serniki to moje ulubione ciasto
Poison1988 30.12.2012 01:46
robię podobny tylko nie dodaję budyniu chociażby - wyglądanie nieźle - warty wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat