Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z borówkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

masło miękkie 200 gram
kwaśna śmietana 2 czubate łyżki
cukier puder 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
mąka 1 i 1/4 szklanki

Masa serowa

twaróg 1 kg
jajko 5
cukier drobny 220 gram
cukier wanilinowy 16 gram
śmietana kremowa 36% 200 ml
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
borówka amerykańska 600 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z borówkami

Kruche ciasto:
Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.
Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.

Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).

Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.

Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.03.2017 11:20
Lubię owoce w serniku :)
Janina 03.05.2015 11:01
Pyszny serniczek;)
Zdzisław 03.05.2015 10:43
takie słodkości lubię
Wacław 03.05.2015 10:25
wspaniały serniczek :-)
as28 03.05.2015 09:44
mniam mniam
Iwusia 02.05.2015 22:50
umm... ale mam smaczka na takie ciacho
Sroczka 02.05.2015 22:12
Z chęcią zjadłabym kawałek takiego sernika.
Hrabina w kuchni 02.05.2015 22:07
Pyszny deser.
Beatris 02.05.2015 22:03
Wygląda bardzo smakowicie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Kasnaj 02.05.2015 21:52
smakowity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak