Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    1 duża paczka
  • twaróg

    1 kg
  • jajko

    6
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    100 g
  • budyń śmietankowy

    2 paczki
  • mleko

    1 i 1/2 szkl
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mandarynki

    4-5 szt
  • galaretka pomarańczowa

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po łyżce ser (przynajmniej dwukrotnie zmielony) i ucierać.
Krok 2 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Następnie dodawać po 1 żółtku i ucierać.
Krok 3 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Wsypać budynie cały czas ucierając.
Krok 4 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy i delikatnie wmieszać.
Krok 5 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Na końcu wlać mleko i zmiksować.
Krok 6 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Blachę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.
Krok 7 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Delikatnie wylać na herbatniki masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na min 1 godzinę. Po godzinie sprawdzić i ewentualnie potrzymać dłużej.
Krok 8 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie wlewać schłodzoną żelatynę i zmiksować. Na upieczony i całkowicie wystudzony sernik .wyłożyć bitą śmietanę , a następnie cząstki mandarynek.
Krok 9 - Sernik z bitą śmietaną, mandarynkami i galaretką foto
Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szkl wody wrzącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na mandarynki. Włożyć do lodówki.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 16.03.2015 08:31
świetny sernik
Hrabina w kuchni 15.03.2015 12:55
Pyszne ciasto.
luna76 15.03.2015 10:43
wspaniały serniczek!!! :)
Betina#45 15.03.2015 10:25
wspaniałe ciacho !
olkaaa 15.03.2015 10:08
to może być dobre
monikaT83 14.03.2015 23:28
kocham serniczki:)
miodunka 14.03.2015 22:15
słodziutkie ciasto!!
as28 14.03.2015 22:03
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat