Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą
Kroki postępowania
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa.
Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę podgrzej w rondelku ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.
Całkiem zimną masę wstaw na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj lub rozsmaruj na serniku, posyp wiórkami z białej czekolady.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.