Sernik z ananasami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • masło

    35 dag
  • cukier puder

    1 szkl
  • jaja

    7 szt
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • kasza manna

    1 łyżka
  • ananas

    1 puszka
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, czterech żółtek, 25 dag masła,3 łyżek cukru pudru, octu i proszku do pieczenia, zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wyrobić, włożyć do zamrażalnika. Ser przemleć przez maszynkę dwa razy. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 4 żółtkami, dodać ser, budyń, kaszę mannę, dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać ubitą pianę z 3 jajek, delikatnie przemieszać. Na przygotowanej formie, wyłożonej folą aluminiową rozwałkować białe ciasto, na niego utrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową a na nią ułożyć ananasy. Resztę białek z cukrem ubić na parze na sztywno i zalać nią ananasy. Na wierzch utrzeć na grubej tarce resztę ciemnego ciasta. Piec około 60 minut w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 23.02.2014 19:59
Apetyczny serniczek.
Adam/ZUB3R 22.10.2013 11:36
smaczny sernik
Margo1 31.12.2010 13:04
pyszny
Monika193 09.12.2010 16:56
koniecznie muszę upiec dla męża

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat