Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ajerkoniakiem
Jajka wybić rozdzielając białka (osobno 5 szt. i osobno 3 szt.) i żółtka.
Żółtka zmiksować z serem,, ajerkoniakiem, chłodnym masłem oraz sypkim kremem ajerkoniakowym. Wiekszą porcję białek ubić z cukrem pudrem i połączyć z masą sernikową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie i bokach ułożyć herbatniki i wylać sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25-30 minut.
Pozostałe białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na półsztywną pianę, a na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Wylać na podpieczony sernik, rozprowadzić równomiernie i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 25 minut i pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.