Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ajerkoniakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 1 kg
ajerkoniak 1 szkl.
krem ajerkoniakowy 2 op.
cukier puder do smaku
jajko 8 dużych
budyń śmietankowy 2 op.
masło 200 g
cukier puder (do białek) 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ajerkoniakiem

Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka wybić rozdzielając białka (osobno 5 szt. i osobno 3 szt.) i żółtka.
Żółtka zmiksować z serem,, ajerkoniakiem, chłodnym masłem oraz sypkim kremem ajerkoniakowym. Wiekszą porcję białek ubić z cukrem pudrem i połączyć z masą sernikową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie i bokach ułożyć herbatniki i wylać sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25-30 minut.

Pozostałe białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na półsztywną pianę, a na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Wylać na podpieczony sernik, rozprowadzić równomiernie i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 25 minut i pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.12.2016 21:11
Smakowało wyjątkowo i bardzo szybko się skończył ;))
Ola1984 28.12.2016 13:10
Musiał smakować wybornie :) Fajne połączenie smaków.
Wiesława1 28.12.2016 12:45
Pyszna propozycja
Babeczka35 28.12.2016 08:12
Skusiłabym się na taki sernik.
Krzysztof15 27.12.2016 16:58
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak