Ewa

Sernik "włoski"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka pszenna

    300 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier brązowy

    150 g
  • jajka

    1 szt
  • masło miękkie

    130 g
  • sól

    1 szczypta
  • skórka z cytryny

    1 szt

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    500 g
  • masło miękkie

    4 łyżki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    600 g
  • masło miękkie

    200 g
  • jajka

    4 szt
  • cukier puder

    200 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • serek mascarpone

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, sól, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dużą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni, 15 minut.

Masa orzechowa- Orzechy mielimy. Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na podpieczony spód.
Masa serowa- Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.


Dekoracja:
· wiśnie kandyzowane w słodkim syropie- słoiczek 450 g

Wystudzone ciasto zdobimy wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 27.04.2015 11:18
<3 Cudo <3 Mniam!
Mama niejadka 26.04.2015 21:15
Śliczny serniczek
bietka 26.04.2015 20:01
mniam ale pyszności :)
Krystyna32 26.04.2015 19:11
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat