Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    40 dkg
  • jajko

    6
  • masło

    10 dkg
  • kasza manna

    10 dkg
  • cukier waniliowy

    1
  • szczypta soli

  • twaróg

    1 (na sernik)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło wraz z cukrem ucieramy na pulchną masę. Dalej miksując dodajemy do niej żółtka oraz kaszę manną, szczyptę soli i aromat pomarańczowy.
Gdy masa będzie już utarta dodajemy twaróg (cały czas ucierając!).
W między czasie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do naszej masy serowej. Tak połączone składniki wylewamy na posmarowaną i obsypaną kaszą manną tortownice. Pieczemy przez ok. 90 min. w temp. 180 st. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 09.04.2015 12:28
sernik super
Krystyna32 21.01.2013 00:41
extra
joanna77 23.08.2012 20:07
cudo
BozenA 04.05.2012 15:04
mmm
BozenA 04.05.2012 15:04
mmm
BozenA 12.12.2011 15:48
mmmm
ewelinapac 01.12.2011 03:55
pyszności
BozenA 27.09.2011 15:40
rewelacja
BozenA 27.09.2011 15:40
rewelacja
Goya 27.09.2011 09:41
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat