Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    300 gr
  • jaja

    12 szt
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • masło

    300 g
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • ser biały

    1 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i masło ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy ser, budynie w proszku i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy na jednolitą masę. Białka ubijamy na stałą masę. Białka muszą przejść test grawitacji - dobrze by było gdyby po odwróceniu naczynia, białka nie wypadły z naczynia. Tak przygotowane białka łączymy z masą serową. Przelewamy do formy i dodajemy rodzynki. Pieczemy przez ok 50 min w temp. 170 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 28.02.2014 12:16
pyszny serniczek
Jagódka77 15.01.2014 21:33
ładnie wygląda
Grazyna0211 23.11.2013 12:17
pyszny serniczek
Katarzyna59 27.05.2013 07:50
bardzo apetycznie wygląda
aisza1 27.02.2013 10:44
bardzo smaczny ten sernik
Renata22 07.01.2013 21:03
wygląda jak aksamitny;)
Norgiusz 01.01.2013 19:05
lubię
olkaaa 20.11.2012 08:54
uwielbiam sernik
Magda60 28.09.2012 19:41
pomyslowe
caralajna 24.07.2012 08:51
wspaniały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat