Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w cieście czekoladowym
Margarynę ucieramy z cukrami, żółtkami i serem. Dodajemy proszek, budynie i na końcu ubitą z białek pianę.
Ciasto czekoladowe:
Wodę, kakao, margarynę i cukier zagotowujemy, następnie studzimy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ubijamy pianę i mieszamy z ciastem.
Większą część ciasta czekoladowego wylewamy do foremki 25/36 i wykładamy na nie ser, następnie przykrywamy pozostałym ciastem czekoladowym i lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do godziny.
Polewa:
Śmietanę rozpuszczamy nad parą i chwilkę mieszamy aż troszkę zgęstnieje następnie dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy. Polewamy nią sernik i posypujemy czekoladą.