Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • aromat waniliowy

    3 krople
  • ser twarogowy

    50 dag
  • jogurt grecki

    760 gramów
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    2 łyżki
  • wiśnie bez pestek

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto

W misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny.

Krok 2 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto

Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu.

Krok 3 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto

W misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę serową.

Krok 4 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto

Sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180 stopniach - grzanie góra-dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat