Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 15 dag
cukier 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
aromat waniliowy 3 krople
ser twarogowy 50 dag
jogurt grecki 760 gramów
budyń waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 2 łyżki
wiśnie bez pestek 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami

Przygotowanie:

1

W misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny.

Krok 1 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto
2

Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu.

Krok 2 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto
3

W misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę serową.

Krok 3 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto
4

Sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180 stopniach - grzanie góra-dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony.

Krok 4 - Sernik twarogowo-jogurtowy z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak