Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truflowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 2 szkl
kakao 1 łyżka
masło 82% 3/4 szkl
cukier trzcinowy 3 łyżki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
czekolada 80 g truflowej
śmietana 30% 2 łyżki
masło 82% 1/2 kostki
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki

Polewa

czekolada 20 g truflowej
śmietana 30% 3-4 łyżki

Porada

Aby sernik był tak równy po upieczeniu jak na ostatnim zdjęciu etapów z przygotowania należy się stosować do wskazówek w przepisie, w tym najważniejszych - co do czasu pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truflowy

Kroki postępowania

1
Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.
Krok 1 - Sernik truflowy foto
2
Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu, aby masy nie zagotować). Studzimy.
Masa serowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po 1 (max 2) łyżce sera i ucieramy do połączenia składników. Postępujemy tak do zużycia całego kilograma sera. Do masy dodajemy żółtka, 2 łyżki cukru i ostudzoną masę truflową. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Z pozostałych białek ubijamy pianę, pod koniec dodając pozostałe 2 łyżki cukru. Ubijamy aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Gdy tak się stanie dodajemy pianę do masy serowo-truflowej i mieszamy łyżką ostrożnie, aby składniki się połączyły, a masa nie napowietrzyła.
Krok 2 - Sernik truflowy foto
3
Masę wykładamy na podpieczony kruchy spód, wyrównujemy wierzch, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika ustawiając na 180 stopni. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Na koniec jeszcze raz zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Powinien być równy jak stół i nie popękać :)
Krok 3 - Sernik truflowy foto
4
Polewa: pozostałe kostki czekolady truflowej rozpuszczamy w 4 łyżkach śmietanki 30%. Studzimy i letnią rozprowadzamy na całkowicie ostudzonym serniku. Całość wstawiamy do lodówki do skrzepnięcia polewy (najlepiej na noc).
Krok 4 - Sernik truflowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 25.01.2016 12:51
Wspaniały serniczek.:)
Mniam 10.01.2016 14:53
Smak sernika musi powalać na kolana! Bardzo mi się podoba :)
agnieszka214 10.01.2016 13:46
Fajny serniczek
marenka 10.01.2016 11:56
pięknie wygląda
Ola1984 10.01.2016 11:46
Fantastyczny sernik :) Bardzo apetycznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 10.01.2016 09:28
bardzo apetyczny
JulkaTomeczek 10.01.2016 00:15
Fajny przepis
ada.la 09.01.2016 21:54
pyszności na deserek
Renataj 09.01.2016 21:12
Bardzo apetyczny sernik:)
Wiktoria29 09.01.2016 21:09
jeszcze takiego nie jadłam, fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak