Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik tradycyjny z polewą cytrynową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 paczka
cukier waniliowy 1 paczka
olejek migdałowy 1 sztuka
margaryna 1 kostka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 0,5 kg
olejek cytrynowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjny z polewą cytrynową

Przepis na dużą blachę !!!

Spód: 1/4 kostki margaryny utrzeć z cukrem (0,5 szklanki) i dodawać na przemian 2 jajka z mąką oraz proszek do pieczenia. Ciasto na spód gotowe !!!

Masa serowa:
Na początki należy zmielić twaróg zmielić ( zamiast mielić można również ugnieść.) 3/4 kostki kostki margaryny utrzeć z cukrem (1,5 szklanki) i cukrem waniliowym i dodawać na przemian 6 żółtek i zmielony twaróg ( po łyżce) i wciąż ucierać. Dodać olejek migdałowy i budyń. Ubić pianę z 6 białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masa serowa gotowa !!!


Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blaszkę nałożyć ciasto na spód a następnie wlać masę serową. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 1,5 godziny

Polewa: Cukier puder zmieszać z gorącą wodą i olejkiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Polewa gotowa !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 05.11.2013 02:17
Apetycznie się zapowiada ten serniczek:)
Agnieszka91 26.08.2012 15:25
sernik super
Agnieszka91 26.08.2012 15:25
sernik super
ziutula
ziutula 26.08.2012 12:27
dobry sernik zawsze się zje...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak