Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjny z polewą cytrynową
Spód: 1/4 kostki margaryny utrzeć z cukrem (0,5 szklanki) i dodawać na przemian 2 jajka z mąką oraz proszek do pieczenia. Ciasto na spód gotowe !!!
Masa serowa:
Na początki należy zmielić twaróg zmielić ( zamiast mielić można również ugnieść.) 3/4 kostki kostki margaryny utrzeć z cukrem (1,5 szklanki) i cukrem waniliowym i dodawać na przemian 6 żółtek i zmielony twaróg ( po łyżce) i wciąż ucierać. Dodać olejek migdałowy i budyń. Ubić pianę z 6 białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masa serowa gotowa !!!
Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blaszkę nałożyć ciasto na spód a następnie wlać masę serową. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 1,5 godziny
Polewa: Cukier puder zmieszać z gorącą wodą i olejkiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Polewa gotowa !!!