Sernik Tahini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • herbatniki

    150 gram
  • masło

    100 gram
  • sezam

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżka

masa serowa

  • ser biały

    1/2 kilograma
  • cukier

    200 gr
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • tahini pasta sezamowa

    4 łyżki

wierzch

  • śmietana

    2 łyżki
  • tahini pasta sezamowa

    1/2 szklanki
  • sezam

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik Tahini foto
spód:
Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki.
W tym czasie robimy masę serową.
Krok 2 - Sernik Tahini foto
Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini.
Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła, bo inaczej sernik będzie pękał)
Krok 3 - Sernik Tahini foto
Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał.
Krok 4 - Sernik Tahini foto
polewa:
Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko podgrzewamy.Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku. Całość dekorujemy sezamem
Wiktoria29
składniki na formę 24 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 11.06.2015 23:15
bajeczny sernik
Ada-Gaba 27.04.2015 18:57
Rewelacyjne połączenie
Damiano 12.04.2015 12:04
extra serniczek
ben-ka 03.04.2015 14:19
Wspaniały ! z chęcią bym spróbowała:)
Lucan 02.04.2015 22:19
Jadłbym :)
irenka 02.04.2015 21:00
takiego serniczka jeszcze nie jadłam ,musi być pyszniutki
RenataZ-et 02.04.2015 19:53
bardzo podoba mi się ten przepis
marenka 02.04.2015 18:29
Fajny przepis ;-)
gosia1988 02.04.2015 17:30
z sezamem jeszcze nie jadłam, ale smakowicie wygląda
Edith85 02.04.2015 17:24
jak dla mnie rewelacyjny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat