Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietanowo-bananowy bez sera
Masło roślinne schłodzić, posiekać z mąką, kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia - dodać żółtka i sprawnie zagnieść ciasto, aby go nadmiernie nie ogrzewać.
Podzielić na dwie części - większą i mniejszą - osobno owinąć je w folię i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
Większą część utrzeć wprost do przygotowanej foremki (natłuszczonej) i wykleić nim dno oraz boki.
Ciasto podpiec w temp. 180*C, aby nie było surowe.
Pozostawić do przestygnięcia
~ MASA ŚMIETANOWA:
Białka ubić na sztywno z cukrem oraz proszkiem budyniowym, stopniowo dodawać do połączonej śmietany (18% i 30%) i ostrożnie wymieszać.
Gotową masę wylać na podpieczony spód - na wierzch zetrzeć mniejszą część schłodzonego ciasta.
Piec ok.45-50 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem.
Jeśli wierzch się zanadto rumieni - nakryć w trakcie pieczenia alu-folią.
Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Tak przygotowane ciasto lepiej się kroi.