Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietankowy z waniliową pianką
Oddzielić białka od żółtek. Na masę serową zmiksować ser śmietankowy z cukrem, żółtkami, stopionym masłem i sypkim budyniem. W międzyczasie ubić sztywną pianę z 5 białek i ostrożnie wmieszać do sera za pomocą szpatułki silikonowej.
Masę wylać na przygotowaną formę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*C. Piec 40 minut.
Ubić półsztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego oraz cukru pudru do smaku, dodać skrobię ziemniaczaną.
W połowie pieczenia, po ok. 20 minutach, wylać spienione białka na sernik, rozprowadzić równą warstwą i piec do upływu podanego czasu.
Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.