Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik "Słodki tercet"

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KAKAOWE

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
kwaśna śmietana 3 łyżki
jajko 1 szt.
masło 1/3 kostki
cukier waniliowy 1 szt.
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
kakao 1 łyżka

SERNIK

twaróg 1 kg (tłusty)
mleko 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
kasza manna 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
jajko 2 szt.
żółtko jajek 4 szt.

PIANKA KOKOSOWA

białko 4 szt.
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "Słodki tercet"

Uwielbiam pić kawę w dobrym towarzystwie i czuć jak moje kubki smakowe rozpieszcza pyszny deser. Kawa i sernik to dla mnie połączenie idealne, a "Słodki tercet" z kakaowym spodem i bardzo delikatną pianką z kokosem sprawia, że jesienne popołudnie staje się o wiele przyjemniejsze, nawet gdy za oknem jest pochmurno i zimno. Takie połączenie to najlepszy sposób na jesienną chandrę. Poprawa humoru murowana! :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Na początku przygotowujemy ciasto kakaowe, zagniatając energicznie wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wstawiamy je na chwilę do lodówki i przystępujemy do przygotowania sernika.

KROK 2. Tłusty twaróg dokładnie mielimy i dodajemy do niego budyń śmietankowy, kaszę manną, 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę.

KROK 3. Do blaszki o wymiarach 23,5 cm x 39,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, a na nim układamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.

KROK 4. Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy pianę z białek ubitych z cukrem i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

Sernik kroimy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu i odpowiednim stężeniu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:34
uwielbiam serniczki
Babeczka35 04.11.2016 20:48
Pysznie wygląda.
MagdalenaIC 04.11.2016 17:55
Wspaniały. Chętnie bym taki zjadła :)
benka 04.11.2016 15:36
Wygląda rewelacyjnie :)
ania2610 04.11.2016 14:22
przepysznie wygląda - pycha! :)
adelajda 04.11.2016 13:54
Rewelacyjne ciacho :)
Krystyna32 04.11.2016 11:49
pyszności :)
Patrycja33 04.11.2016 10:55
mmm znakomity serniczek:-)
mysza75 04.11.2016 10:02
pyszne i piękne ciasto zjadłabym oj zjadła :-)
wedith1 04.11.2016 10:01
Wspaniale wygląda i jestem pewna że i tak smakuje :)
Ewelina1991 04.11.2016 09:16
wspaniały wypiek
anka1988 04.11.2016 09:03
jaki pyszny sernik
noninka77 04.11.2016 09:00
Pyszności :)
Ola1984 04.11.2016 08:58
Mniam :) Wygląda bajecznie :)
Malinka 04.11.2016 08:26
Takie ciasto jest grzechu warte ;)
Beatris 04.11.2016 07:52
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Habibi 04.11.2016 07:43
Przepysznie się prezentuje :)
Diana Rusiłowicz 04.11.2016 01:02
Przepyszny sernik :)
gusia1000 04.11.2016 00:23
Super wypiek.
Iwusia 03.11.2016 23:31
smaczny ten serniczek musi być
MałaMi89 03.11.2016 23:17
Wow, zgłodniałam :)
norweska20 03.11.2016 22:52
ciasteczko pyszności
w mojej kuchni 03.11.2016 22:52
tercet mega smaczny
Renataj 03.11.2016 22:14
Zdjęcie bardzo kuszące, wstęp przed przepisem bardzo apetyczny - wszystko razem działa na wyobraźnię i kubki smakowe:)
Docherro 03.11.2016 21:44
Przepyszny i piękny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak