Sernik prawie doskonały

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kruszonka na spód:

  • mąka pszenna

    180 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    60 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • żółtko

    1 szt.
  • Serowa masa:

  • cukier kryształ

    200 g
  • jajo - osobno żółtko i biało

    6 szt.
  • budyń waniliowy

    2 szt.
  • limonka

    1 szt.
  • Jajeczna masa:

  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier

    70 g
  • żółtko surowe

    5 szt.
  • Składniki dodatkowe:

  • kakao

    do oprószenia
  • jogurt grecki

    400 g
  • twaróg

    500 (półtłusty)
  • kardamon

    1 mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik prawie doskonały foto
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać cukier, masło, śmietanę, żółtko oraz kardamon.
Krok 2 - Sernik prawie doskonały foto
Posiekać składniki nożem, a następnie rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.

Kruszonkę przełożyć do formy o wymiarach 25 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Krok 3 - Sernik prawie doskonały foto
Do szklanej misy wsypać cukier i dodać żółtka. Misę umieścić na garnku z gotującą wodą i utrzeć składniki na puszystą masę.
Krok 4 - Sernik prawie doskonały foto
Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, jogurt naturalny typu greckiego i sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać.
Krok 5 - Sernik prawie doskonały foto
Masę połączyć z budyniem waniliowym i na samym końcu z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłożyć na podpieczoną kruszonkę i wstawić do piekarnika (temperatura 180ºC). Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140ºC. Piec 40 minut.
Krok 6 - Sernik prawie doskonały foto
W rondelku umieścić śmietanę i cukier. Podgrzać na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, zdjąć z ognia. Żółtka zmiksować. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać śmietanę. Przygotowaną masę wylać na wierzch sernika.
Krok 7 - Sernik prawie doskonały foto
Ponownie wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć i ostudzić (wstawić do lodówki najlepiej na całą noc).

Przed podaniem obficie oprószyć kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 08.06.2015 13:22
bardzo lubię różne serniki:)
polly66 03.12.2013 00:19
dlaczego prawie???
MAR3STA 25.11.2013 11:31
cudny serniczek
Rafał10 16.10.2013 12:03
Wygląda idealnie... ale mi smaka narobiłaś :)
Janina 12.10.2013 23:09
Super serniczek;)
Małgorzata9 12.10.2013 21:49
narobiłaś mi apetytu
wyattearp 12.10.2013 20:13
uwielbiam !!!
Katarzyna34 12.10.2013 19:39
super serniczek
Kuchenka 12.10.2013 19:32
wyśmienity
Michał2 12.10.2013 18:03
wyśmienity rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat