sernik potrójnie czekoladowy

sernik potrójnie czekoladowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki

masa sernikowa

  • ser biały

    700 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • śmietana 30%

    100 militrów

masa biała czekolada

  • biała czekolada

    100 gram
  • ser biały

    200 gram
  • śmietana 30%

    100 mililtrów

masa owocowa

  • galaretka brzoskwiniowa

    1 sztuka
  • mango

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżka

wierzch

  • gorzka czekolada

    100 gram
  • mleko

    50 mililtrów

dodatek do mas czekoladowych

  • śmietana 30%

    150 gram
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • gorąca woda

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sernik potrójnie czekoladowy foto
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy.
Krok 2 - sernik potrójnie czekoladowy foto
dodatek do mas czekoladowych: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych
Krok 3 - sernik potrójnie czekoladowy foto
masa mango:
Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm, wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 4 - sernik potrójnie czekoladowy foto
masa czekoladowa jasna:
Czekoladę z chrupkami i mango (np. Wedel) lub po prostu białą siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, studzimy. Kremowy serek łączymy z czekoladą oraz połową wcześniej ubitej śmietany z żelatyną. Masę wylewamy na zastygniętą masę z mango i ponownie odstawiamy do lodówki aby masa czekoladowa zastygła.
Krok 5 - sernik potrójnie czekoladowy foto
masa czekoladowa ciemna:
Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną.
Krok 6 - sernik potrójnie czekoladowy foto
Wykonanie:
Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz z jasną masą czekoladową i całość również zalewamy pozostałą masą czekoladową ciemną. Odstawiamy do lodówki aby wszystko stężało.
Wierzch polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 04.07.2017 14:53
smaczny sernik
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:35
coś co tygryski lubią najbardziej ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat