Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik potrójnie czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

jajko 2 sztuki
cukier kryształ 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
olej 2 łyżki

masa sernikowa

ser biały 700 gram
czekolada mleczna 100 gram
śmietana 30% 100 militrów

masa biała czekolada

biała czekolada 100 gram
ser biały 200 gram
śmietana 30% 100 mililtrów

masa owocowa

galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
mango 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka

wierzch

gorzka czekolada 100 gram
mleko 50 mililtrów

dodatek do mas czekoladowych

śmietana 30% 150 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
gorąca woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: sernik potrójnie czekoladowy

Kroki postępowania

1
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy.
Krok 1 - sernik potrójnie czekoladowy foto
2
dodatek do mas czekoladowych: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych
Krok 2 - sernik potrójnie czekoladowy foto
3
masa mango:
Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm, wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3 - sernik potrójnie czekoladowy foto
4
masa czekoladowa jasna:
Czekoladę z chrupkami i mango (np. Wedel) lub po prostu białą siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, studzimy. Kremowy serek łączymy z czekoladą oraz połową wcześniej ubitej śmietany z żelatyną. Masę wylewamy na zastygniętą masę z mango i ponownie odstawiamy do lodówki aby masa czekoladowa zastygła.
Krok 4 - sernik potrójnie czekoladowy foto
5
masa czekoladowa ciemna:
Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną.
Krok 5 - sernik potrójnie czekoladowy foto
6
Wykonanie:
Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz z jasną masą czekoladową i całość również zalewamy pozostałą masą czekoladową ciemną. Odstawiamy do lodówki aby wszystko stężało.
Wierzch polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą.
Krok 6 - sernik potrójnie czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.07.2017 14:53
smaczny sernik
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:35
coś co tygryski lubią najbardziej ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak