Przepis i sposób przygotowania na: sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką
Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.
W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser, sok i skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii a na końcu wystudzone masło.
Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony, ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia).
Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans, a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C.
W sumie piec około godziny.
Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.
Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić.
Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć, kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.