Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką- to bardzo smakowite ciasto! Kakaowy biszkopt, puszysta masa serowa, pomarańcze i galaretka- to połączenie, które skradło już nie jedno serce! Koniecznie spróbuj i dołącz do fanów tego deseru.

Składniki:

na biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

na masę serową

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier puder 1 szklanka
sok z pomarańczy
skórka pomarańczowa
masło 120 g
laska wanilii

na wierzch

sok pomarańczowy 400 ml
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
pomarańcza 2 sztuki

Porada

Użyłam blaszki 24cm x 24cm

Przepis i sposób przygotowania na: sernik pomarańczowy na biszkopcie, z galaretką

Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.

W tym czasie przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser, sok i skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii a na końcu wystudzone masło.
Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wylać ją na biszkopt kiedy ten będzie jeszcze nie całkiem upieczony, ale kiedy nie będzie już miękki (po około 25 minutach pieczenia).

Sernik piec z termoobiegiem w 160*C przez kwadrans, a następnie co 15 minut zmniejszać temperaturę o 10*C.

W sumie piec około godziny.

Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.

Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.

Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić.

Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć, kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala320 26.10.2021 21:25
Jakiego rozmiaru blachy Pani używa? Czy cisto jest kwaśne?
Doradca Smaku 27.10.2021 14:16
Do pieczenia potrzebna jest blaszka w rozmiarze 24cm x 24cm. Ciasto dzięki dodatkowi pomarańczy jest orzeźwiające, natomiast kwaskowatość zależy od smaku dodanych pomarańczy.
Katarzyna47 05.10.2015 18:31
Musze upiec taki sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak