Sernik Poema di Caffe

Sernik Poema di Caffe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyzki

Masa serowa

  • jajko

    6 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    250 g
  • serek homogenizowany

    500 g
  • mleko w proszku

    2,5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyzki

Poncz:

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • likier kawowy

    60 ml
  • wrzątek

    1 szklanka

Kawowa galaretka

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyzki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • wrzątek

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe

    120 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • cukier puder

    1 łyzeczka
  • czekolada mleczna

    4 kostki
  • kwiatki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik Poema di Caffe foto
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Sernik Poema di Caffe foto
Masa serowa
Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Krok 3 - Sernik Poema di Caffe foto
Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać.
Krok 4 - Sernik Poema di Caffe foto
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 5 - Sernik Poema di Caffe foto
Kawowa galaretka
Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady.
Linka2107
To ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 13.04.2017 15:28
wygląda przepieknie, aż go trzeba wypróbować
KasiaK90 03.03.2016 17:34
uwielbiam serniki :) a Twój wygląda bardzo smacznie
Kolorowa 29.02.2016 20:38
Jak z dobrej Cukierni ;)
Katarzyna34 29.02.2016 20:29
Wygląda rewelacyjnie
Bernadeta1 29.02.2016 19:34
pysznie się prezentuje
kasia.s 29.02.2016 17:56
Ślinka cieknie ;)
Wiktoria29 29.02.2016 14:55
jaki kuszący......
joannaa24 29.02.2016 13:54
Świetne ciasto :)
Benita 29.02.2016 10:56
Sernik doskonały
Wacław 29.02.2016 10:39
dla mnie sernik na 5 :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat