Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Poema di Caffe
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać.
Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady.